Fönsterkuvert

fönsterkuvertAtt använda fönsterkuvert istället för vanliga kuvert är ett smidigt sätt för företag med reklamutsändningar eller fakturor att slippa skriva mottagarens adress två gånger. Ett fönsterkuvert är designat med en genomskinlig fönsterruta, med placering svarande mot på inlagan skriven mottagaradress. Det underlättar särskilt för avsändaren. De vanligaste storlekarna är C4 och C5 och kuverten finns att köpa i flera affärer med ett utbud som inkluderar kontorsmaterial och papper.

Uppfinnaren av fönsterkuvert påstås vara Americus Franklin Callahan som levde runt förra sekelskiftet. Han tog patent på idén år 1902 och kallade kuvertet för “Outlook” eller “See through envelope”. Storleken på fönstret varierade eftersom beställarens krav kunde se olika ut. Idag är standard för fönstret V2, H2 och H3.

Om du behöver fönsterkuvert till bra priser kan det vara värt att leta runt lite på nätet. Trots att du även hittar dem i butiker med övrigt kontorsmaterial eller papper, som t.ex. Claes Ohlson, kan du beställa mycket billigt från internet. Några företag som tar emot beställningar är Profsoffice, Staples.se och Lilon.se samt Kontorsnetto.
I övrigt kan det vara bra att veta att fönsterkuvert inte ska återvinnas med andra papper i pappersåtervinning, utan ska istället kastas i brännbart.